INGREDIENTE
Pentru blat
- 75 ml lapte
- 75 ml apă
- 60 g unt 82% grăsime
- un praf de sare
- 120 g făină
- 150g ouă
Pentru cremă
- 250 ml lapte gras
- 3 gălbenușuri
- 75 g zahăr
- 50 g făină
- vanilie
- sare
- 1 cutie mică mascarpone
- 100 ml frișcă lichidă
- 80 g zahăr pudră vanilat
- 2 linguri cremă de fistic
Mulțumim doamnei Lidia Șerbănescu pentru rețeta minunată!
PREPARARE
Începem cu crema de vanilie. Într-un bol amestecăm cu mixerul de mână gălbenușuri, sare și zahăr, să fie spumoase. Adăugăm făina, să fie bine încorporată, subțiem cu puțin lapte călduț, iar când restul de lapte s-a înfierbântat, îl turnăm în fir subțire în castron, amestecând continuu. Transferăm totul în cratiță pe foc și amestecăm, să se îngroașe bine, cam 3-4 minute. Adăugăm vanilia și punem crema într-un bol cu folia lipită de ea, să se răcească.
Pentru aluatul (de ecler) punem în cratiță pe foc laptele, apa, sarea și untul, să de-a în clocot, turnăm toată făină și amestecăm fără foc, să nu avem cocoloașe. Punem iarăși pe foc, amestecând cu lingura de lemn, cam 5 minute, să se deshidrateze aluatul. Îl transferăm în bol să se răcească (mai amestecăm sporadic), iar după 10 min, adăugăm ouăle bătute, câte puțin.
Aluatul îl punem în sac a poche cu dui de 2 cm și formăm două cercuri cu diametrul de 11-12 cm, pe hârtie de copt. Deasupra am pus fulgi de migdale. Eu am avut o planșă de copt eclere, perforată, pe care am ajustat-o la dimensiunea coșului. Am preîncălzit TurboBlaze la 230°,cu placa crisper, am pus aluatul, am pulverizat apă peste aluat, dar și pe pereții laterali ai coșului și am selectat Bake, 200° 10 min, apoi, fără a deschide coșul, tot Bake 170°, 5 min. E foarte important să nu deschideți coșul în timpul coacerii. Când e gata se scot, se fac găuri cu scobitoarea pe fundul prăjiturii, să iasă aburul interior și se răcesc pe un grătar. Reci se taie pe grosime cu un cuțit zimțat și se umplu cu cremă.
Pentru cremă amestecăm mascarpone cu zahăr pudră vanilat, crema de fistic (sau pralină, ciocolată, etc), crema de vanilie răcită și frișca.
Crema o punem în sac a poche cu dui zimțat, umplem la ras jumătatea de jos a prăjiturii, punem alt strat de cremă, mai ornamental, deasupra așezăm cealaltă jumătate și pudrăm cu zahăr.
Din aluat au mai ieșit 4 gogoșele pe care le-am copt pe colțurile rămase libere la copt.