Prin utilizarea site-ului nostru, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor în conformitate cu Politica noastră privind cookie-urile.

Cum să facem acasă fructe și legume uscate sănătoase?

În zilele aglomerate, se întâmplă adesea să ne fie foame când suntem în mișcare, dar nu avem nimic din care să putem mânca rapid și să ne dea energie.

În acest caz, este deosebit de bine să avem câteva gustări sănătoase la îndemână. Acestea pot fi, de exemplu, diferite legume sau fructe uscate. Totuși, dacă vrem să cumpărăm din magazin merișoarele uscate sau chipsurile de legume preferate, costă foarte mulți bani, dar ceea ce este poate și mai îngrijorător este că poate fi plin de diverși aditivi. Și în acest caz, această soluție nici nu mai pare atât de sănătoasă, nu-i așa?

Cu toate acestea, uscarea alimentelor este una dintre cele mai vechi și mai naturale metode de conservare, deoarece chiar și strămoșii noștri eliminau apa din fructe, diverse cărnuri sau ierburi cu ajutorul soarelui, vântului și a focului. Au putut să usuce și să păstreze aceste alimente care susțin viața pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru a supraviețui în frig și a avea o sursă de vitamine în timpul iernii.

Care sunt beneficiile nutriționale ale uscării?

Uscarea se bazează pe o metodă de extracție a apei, în timpul căreia conținutul de apă liberă al alimentelor este redus. Pe măsură ce cea mai mare parte a apei este îndepărtată, alimentele devin mai concentrate.Este un mare avantaj pentru noi că legumele și fructele își pot conservă până la 80% din vitaminele lor în timpul procesului de uscare. În plus, legumele și fructele uscate sunt bogate în fibre și sărace în grăsimi, așa că putem spune că se încadrează într-o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că concentrația de carbohidrați a fructelor uscate este mai mare decât cea a fructelor proaspete, așa că, conform diverselor ghiduri alimentare, ½ cană de fructe uscate este echivalentă cu 1 cană de fructe proaspete. De aceea, merită să urmăm „regula mâinii”, adică să mâncăm doar câte încap în mână odată.

O altă veste bună este că multe alimente pot fi conservate prin uscare: legume, fructe, ierburi și chiar carne..

Alimentele uscate sunt gustoase, hrănitoare și ușor de preparate. În plus, pot fi folosite într-o varietate de moduri, deoarece pot fi puse în cereale, prăjituri sau pur și simplu consumate la ora zece sau ca gustare. O cantitate mică de fructe uscate poate fi perfectă pentru mesele de mijloc sau ca desert, deoarece poate înlocui cu ușurință dulciurile și poate reduce eficient dorința de dulciuri.

Care sunt beneficiile suplimentare ale uscării?

La rândul nostru, procesul de uscare necesită puțină energie și dacă ne uităm la rezultatul final, spațiul de depozitare necesar este, de asemenea, minim, deoarece diversele favorite uscate pot fi depozitate cu ușurință și pentru o perioadă lungă de timp în cutii de sticlă sau plastic bine sigilate sau în pungi de hârtie.

Cu ce să uscăm în zilele de azi?

În trecut, strămoșii noștri au expus mâncarea la soare și au lăsat natura să facă treaba. În zilele noastre, însă, nu mai este atât de simplu, de exemplu, este mai dificil să desfășurăm procesul într-un apartament. Sau s-ar putea să avem întrebări de igienă. Cum protejăm fructele și legumele uscate de muște sau excremente de păsări, de exemplu? Aceste întrebări care apar sunt de înțeles, iar uscătoarele au fost inventate ca o soluție pentru ele.Deci nu trebuie să renunțăm la beneficiile acestei tehnici străvechi nici în epoca modernă.

Brandul Cosori pune la dispoziție chiar două aparate printre modelele sale, care ne ajută să aprovizionăm în mod continuu familia cu cele mai sănătoase gustări.

Nu putem da greș cu niciunul dintre uscătoarele Cosori.

Folosind uscătorul Cosori Premium Stainless Steel, puteți usca cu ușurință ierburi, fructe, legume, ciuperci sau puteți pregăti carne uscată. Aparatul nu numai că are un design frumos și este realizat din materiale foarte rezistente, dar este și ușor de curățat și oferă diferite moduri de utilizare. În plus, nu este nevoie să schimbăm sau să întoarcem tăvile, deoarece se usucă uniform și de înaltă calitate.

Aparatul are o putere de 450 - 550 W, iar temperatura poate fi setată între 35 - 75 °C. Timpul de uscare poate fi setat între 30 de minute și 48 de ore.Funcționarea lui este foarte silențios, astfel încât poate funcționa chiar și toată noaptea, fără a ne deranja în odihnă. Pe lângă cele 6 tăvi din oțel inoxidabil, uscătorul vine și cu o placă cu orificii mai mici și tăvi compacte, asigurându-ne să putem usca cât mai eficient.

Și dacă, pe lângă uscare, suntem și fani ai gătitului cu aer cald, atunci multifuncționalul Cosori Steel este mașina potrivită pentru noi. Dispozitivul oferă funcții unice de la uscare până la gătit cu aer cald. Și toate acestea folosind o cantitate minimă de ulei și energie. Dispozitivul are o putere mare de 1700 W, dar consumă mult mai puțină energie la uscare și este, de asemenea, foarte silențios. Cu intervalul său de temperatură de 65 – 205 °C, este potrivit pentru uscarea tuturor alimentelor imaginabile și vine, de asemenea, cu o carte de rețete online. Întreținerea și curățarea acestuia este foarte ușor. Dacă-ți place un aparat de bucătărie multifuncțional și nu vrei să usuci câte 1 kg de mere odată, acest aparat îți va fi de mare ajutor în uscarea fructelor și legumelor și a pregătirii meselor gustoase și sănătoase.

Pentru a rezuma punctul principal: recomandăm uscarea oricărei persoane care duce un stil de viață sănătos, dorește să lase fructe și legume deoparte pentru iarnă sau dorește doar să introducă alimente noi în viața de zi cu zi. În loc de coloranti, îndulcitori si conservanți adăugați, ne putem îmbogăți dieta cu ingrediente sănătoase și valoroase dacă facem uscarea o parte din viața de zi cu zi.

+Idee: Cum se prepară mâncarea pentru uscare?

- Alege fructe coapte pentru uscare, care sunt de preferință produse proaspete fără defecte și mucegai.

- Curăță și feliază alimentele care urmează să fie uscate în porții egale. Cu cât conținutul de apă al fructelor este mai mare, cu atât bucățile trebuie tăiate mai mari. Roșiile pot fi uscate fără a le curăța.

- Fructele și legumele uscate sunt de obicei gata atunci când conținutul lor de umiditate atinge 20 la sută. Când le scoți din uscător, lasă-le să se răcească, apoi sigilează-le în cutii sau pungi.